Het populisme wint!

Veel mensen dansen op deze ochtend na de verkiezingen “de horlepiep”. Want de PVV is niet de grootste partij geworden. Met groot verschil wint de VDD en wordt de PVV de tweede partij van ons land. Er is inderdaad opluchting in Nederland en in Europa dat de PVV niet de grootste is geworden. “Het populisme is een halt toegeroepen”, hoor ik commentatoren her en der roepen. Maar dat laatste is natuurlijk niet waar. Sterker nog, het populisme is in Nederland alleen maar gegroeid. We moeten niet vergeten dat de PVV is gestegen van veertien naar twintig zetels. Zes zetels winst! Met de kiesdeler van deze verkiezingen, een hoge opkomst, is het veel moeilijker om een zetel winst te boeken. Tegen die stroom in is het PVV gelukt om zes zetels winst te pakken. In concrete aantallen betekent dat, dat waarschijnlijk 300.000 mensen meer dan vier jaar geleden op de PVV hebben gestemd. En misschien is dat aantal van 300.000 mensen nog wel aan de lage kant. 300.000 duizend mensen meer hebben PVV gestemd of te wel, meer mensen dan er in de stad Groningen wonen.

Daar komt nog wat bij. De tegenstanders van het populisme mogen blij zijn met de versplintering van het populisme. Want laten we niet vergeten dat partijen als DENK en Forum voor Democratie in dezelfde populistische vijver vissen. Met een Thierry Baudet heeft Geert Wilders in ieder geval een geestverwant in het parlement gekregen. Om dan nog maar te zwijgen van de partijen die de kiesdrempel niet hebben gehaald; Jan Roos met VNL, GeenPeil e.d. Ook op deze partijen zullen ongetwijfeld mensen hun stem hebben uitgebracht. Bij het niet meedoen van deze partijen was een deel van die stemmen mogelijk ook bij de PVV terecht gekomen. Dan waren het misschien geen twintig zetels geweest voor de PVV, maar misschien wel vierentwintig of vijfentwintig zetels. En dus net zoveel winst als GroenLinks!

Deze verkiezingen hebben laten zien dat het populisme gewonnen heeft. Het populisme is zeker geen halt toegeroepen en kan bij de volgende verkiezingen zomaar doorstoten naar een nog grotere winst. De invloed en het gedachtegoed van het populisme zijn voor de komende decennia in ieder geval geborgd in de samenleving en in het parlement. Mede ook omdat tijdens deze campagne de VVD-er Rutte en de CDA-er Buma onbeschaamd de populistische kaart speelde, om zich Geert Wilders van het lijf te houden. Waar een dramatisch, gedeeltelijk onterecht, verlies van de PvdA tegenover staat.

Op deze ochtend is het veel te vroeg om “de horlepiep” te dansen omdat het populisme een halt zou zijn toegeroepen. Niet dus!  Als je “de horlepiep” wilt dansen doe het dan bescheiden, om de winst van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66. Drie partijen waarin het klimaat een prominente rol speelt. Samen hebben zij inderdaad meer gewonnen dan Geert Wilders. Inderdaad dat is winst!