Ik ben het toch niet, Heer?

Een voor een vragen de vrienden aan Jezus, tijdens het laatste avondmaal, of zij het zijn die hem gaan verraden. Een vreemde vraag lijkt mij. Want zij wisten toch wel van zichzelf of ze het waren of niet waren?

Ik moest de afgelopen maanden ik vaak denken aan een variant op deze vraag: “ik ben het toch niet, Heer?”. Een ontkennende vraag, waarop men voor zichzelf best wel het antwoord weet. 

Woensdag 30 december. De afgelopen weken is het aantal corona besmettingen weer flink opgelopen. De druk op de ziekenhuis blijft onverminderd groot. De lockdown duurt in ieder geval nog drie weken. En iedere sector die niet open mag voelt zich ongetwijfeld benadeeld. En komt ongetwijfeld met een al oud argument: ik ben het toch niet Heer?

De horeca riep toen ze dicht moesten; wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers! De scholen riepen toen ze dicht moesten; wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers! De winkels riepen toen ze dicht moesten; wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers! De bedrijven die mensen moesten laten thuiswerken riepen; wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers! De theaters en bioscopen riepen; wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers! Alle mensen die  thuis blijven en visite ontvangen, of massaal door de winkelstraten flaneerden, studenten die feesten, ze roepen om het hardst; wij zijn het niet, wij dragen vrijwel niets bij aan de besmettingscijfers.

Zo zou de lijst van bedrijfstakken ongetwijfeld nog verder aangevuld kunnen worden met als centraal thema: ik ben het toch niet Heer! Waarom straft u mij dan? Als we al die ontkenningen moeten geloven dan is er helemaal geen sprake van een stijging van de besmettingscijfers. Dan zou je bijna gaan denken dat het corona virus inderdaad fake nieuws is. Niemand voelde zich verantwoordelijk, niemand voelde zich geroepen om toe te geven dat zij wel verantwoordelijk waren voor de stijging van de besmettingscijfers.

Allemaal roepen ze om het hardst; ik ben het niet toch Heer? Zou mij niks verbazen als deze vraag na 19 januari 2021 weer volop terugkeert.