Intimiteit

Het lied der liefde wordt het Bijbelboek Hooglied ook wel genoemd. Hooglied is een vreemde eend in de bijt van de Bijbelboeken. Het is geen verhalenboek. Het is geen boek met wetten en regels en welke voorschriften dan ook. Nergens in het boek wordt de naam van God genoemd. Het is een groot gedicht op de liefde. En dan ook nog in een onverbloemde taal. Die in de tijd dat het geschreven werd, zeker gezien werd als een vorm van pornografie. Het gaat onverbloemd over borsten en buiken. Over billen en kussen. En toch is het ooit in de Bijbel terecht gekomen! En lange tijd werd het Boek uitgelegd als beeldspraak van de liefde tussen God en mensen. Waarin sprake zou zijn van een geestelijke liefde. Maar zeker de laatste vijftig jaar is dat langzaam aan veranderd. Hooglied werd steeds meer gezien als een boek waarin openlijk de liefde tussen de mensen onderling werd beschreven. Hooglied is een zomers boek. Ik moet dan altijd denken aan die broeierige zomerse muziek, die op zo’n warme dag ergens uit een huis je tegemoet komt waaien. De zomer is de tijd waarin de liefde en de verliefdheid vaak hoogtij viert. Het ene moment wil je wel alles doen om hem of haar te zien. Het andere moment schaam je je daar ook weer voor en wil je wel wegkruipen onder de tafel. Maar tegelijkertijd kun je ook niet wachten om je geliefde weer te ontmoeten.

Daardoor heeft het boek ook iets broeierigst. Want het gaat over verliefdheid. Over twee mensen die op zoek zijn elkaar en mensen die elkaar de onvoorwaardelijke liefde toezingen. Maar ook leven tussen hoop en vrees heen en weer worden geslingerd. Het komt allemaal samen in dat boek. Het verlangen en de wanhoop. De rust en de roes. Zal ik mijn geliefde ooit wel vinden? Wie heeft mijn geliefde gezien?

Hooglied spreekt over dat nooit eindigende spel tussen mensen. Niet alleen jonge mensen. Ook op oudere leeftijd kun je geraakt worden door juist die ene ander. Het boek gaat over verlangen en geborgenheid, herkenning en erkenning. Intimiteit. Over zoeken en vinden. Kwijtraken en opnieuw beginnen. Dat zijn thema’s die door het hele mensen leven een rol spelen. Het gaat over menselijk verlangen. En het menselijk verlangen van de liefde is het goddelijke verlangen. In de liefde tussen mensen ontmoeten wij God. En daarin schuilt ook het grote geheim van de liefde. Het is niet uit te leggen, het is niet te verklaren. Wat weten wij van God? Wat weten van de liefde? Het is het grote geheim dat we moeten koesteren en maar beter niet kunnen proberen te ontrafelen.